Blog

Cum ne protejam impotriva arsurilor solare?

sun_sign_in_sand_187144

Daca sunteti activi fizic si, de obicei, petreceti o mare parte din timp afara si va expuneti la soare fara a urma indicatiile pentru expunerea la soare in conditii de siguranta, probabil ca ati vazut cat de neplacut este sa faceti arsuri solare.

Expunerea la soare poate fi terapeutica numai atunci cand este facuta in intervale de timp corespunzatoare si  cu o anumita limitare. O expunere prea indelungata nu ofera nici un beneficiu si poate duce numai la arsuri solare, care sunt, de fapt, un raspuns inflamator al organismului dumneavoastra  la supraexpunerea pielii la razele de soare ultraviolete B (UVB). Desi atat UVA cat si UVB pot provoca bronzarea dar si  arsura, UVB face acest lucru mult mai rapid.

Cu toate acestea,  UVB este ceea ce doriti sa obtineti de la expunerea la soare sanatos. Cand UVB ia contact cu suprafata pielii, pielea ta transforma un derivat de colesterol in vitamina D3.

 

De ce expunerea la soare este importanta?

 

 Expunerea la soare in conditii de siguranta poate face minuni pentru sanatatea ta. Mai intai de toate, lumina soarelui permite pielii sa produca cantitati generoase de vitamina D, un hormon steroid, care face legatura dintre elementele nutritive cunoscute din corpul dumneavoastra. Receptori care raspund la vitamina D au fost gasiti in aproape fiecare celula de la creier pana la oase, ceea ce explica influenta sa masiva in sanatate.

 Beneficiile  vitaminei D sunt pur si simplu nemasurabile. De fapt, corectarea unui deficit de vitamina D poate reduce riscul de a muri la jumatate, conform unui studiu pe 10.000 de persoane. Vitamina D este cunoscuta pentru:

 

- Sprijinul sanatatii cardiovasculare

-Sporeste puterea musculara

-Ajuta la pastrarea nivelului optim al tensiunii arteriale

- Ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos

-Ajuta la mentinerea oaselor si dintilor puternici si sanatosi

Expunerea la soare vine cu o serie de avantaje suplimentare . Noi dovezi prezentate in articolul din aprilie-iunie 2012 al revistei  Dermato-Endocrinology a confirmat si a citat beneficiile pentru sanatate ale expunerii la soare , in afara de productia de vitamina D. Acestea includ:

 

-Imbunatatirea nivelului de stare de spirit si de energie

-Reglementarea productiei de melatonina

- Sincronizarea ritmul circadian

-Protejarea impotriva melanomului si daunelor provocate de UV

- Suprimarea simptomelor de scleroza multipla (SM)

-Alinarea durerii in fibromialgie

-Tratarea icterului neonatal

-Tratarea tulburarilor afective sezoniere (SAD)

Conform Dr. Stephanie Seneff, cercetator senior la MIT si efectuarea unor cercetari de mai bine de trei decenii, atunci cand va expuneti pielea la soare, se sintetizeaza cantitati mari de sulfat de colesterol, ceea ce este foarte important pentru sanatatea cardiovasculara.

Din pacate, in loc de a profita de soare ca o resursa benefica de sanatate de la natura, extrem de disponibila  si fara costuri, oamenii evita expunerea la soare . Acest lucru se datoreaza falselor recomandari, care cel mai adesea  finantate de catre industria de protectie solara.

 

Expunerea la soare adecvata si in conditii de siguranta

 

Cand vine vorba de obtinerea de vitamina D adecvata produsa in piele si evitarea arsurilor solare, expunerea optima si in conditii de siguranta este cheia.

Un mit comun este ca expunerea ocazionala a fetei si mainilor la soare este suficienta pentru secretia de vitamina D dar, in realitate, aceasta este o expunere inadecvata pentru un nivel sanatos de vitamina D .

Pentru a optimiza nivelul de vitamina D aveti nevoie sa expuneti  portiuni mari ale pielii la soare, inclusiv picioare, spate, brate, piept, pana cand pielea capata o usoara nuanta de roz, care poate fi, dupa 15 minute sau mai mult,in functie de culoarea pilelii. In acel moment ati atins echilibrul pielii  sau punctul de saturatie, iar corpul tau nu va mai produce  vitamina D.

Corpul dumneavoastra poate sintetiza mai mult de 20.000 de unitati de vitamina D pe zi, daca aveti suficienta piele descoperita care este expusa la soare.

 

Este important sa retineti ca soarele poate fi util sau nociv, in functie de ce tip de lumina ultravioleta veti primi.

 

Lumina ultravioleta de la soare vine in doua lungimi de unda principale:

- Ultraviolete A (UVA) – Considerate  nesanatoase, deoarece penetreaza pielea mai profund si provoca daune mai mult radicalilor liberi.

- Ultraviolete B (UVB) -Considerate sanatoase, care stimuleaza secretia de vitamina D in piele. Ambele UVA si UVB pot provoca bronzarea si arsura, desi UVB face acest lucru mult mai rapid.

In mod ironic, in timp ce razele UVA rele sunt disponibile in mod constant tot timpul – la toate orele de lumina ale zilei si pe parcursul intregului an – UVB bune sunt de intensitate mica dimineata si seara ,si de mare intensitate la pranz,  momentul cel mai optim de productie al vitaminei D si ironic timpul in care cei mai multi experti de masa avertizeaza sa nu ne expunem la soare.

 

Exista mai multi factori care pot bloca UVB si la randul sau, impiedica procesul de productie de vitamina D in piele:

 

-Conditii meteorologice – Cu cat mai putini nori, cu atat mai bine. Agenti, cum ar fi nisip, zapada si apa pot influenta, de asemenea, radiatiile UV. Poluarea aerului, smogul si statul de ozon blocheaza UVB, de asemenea.

- Latitudine si altitudine – cu cat locuiesti  mai aproape de nord, cu atat mai putin UVB exista. Cu cat urcati la altitudini mai mari, cu atat mai mult UVB ajunge la tine. Acest lucru explica de ce te-ai ars cu usurinta, fara sa observi  vreodata cand mergi la munte.

-Sezonul – primavara este cel mai bine pentru expunerea pielii la soare, pe cand vara trebuie sa limitati expunerea pentru a evita radiatia solara.

-  Ora zilei – timpul optim pentru a ne expune la soare pentru productia de vitamina D este aproape de amiaza . Asta ar fi intre aproximativ 10:00 si 02:00.

-Utilizarea de protectie solara si imbracaminte – Daca doriti sa cresteti nivelul vitaminei D, produsele de protectie solara sunt complet inutile. Studiile arata ca produsele de protectie solara cu SPF 15 pot bloca aproximativ 93% din toate razele UVB primite.

 

Atentie: nu exista nici un beneficiu suplimentar pentru a sta la soare  mai mult.Va cresc sansele de a va arde,ceea ce cu siguranta nu va doriti. De asemenea, riscul de arsuri solare este mai mare la persoanele care au un ten mai deschis, pentru ca ele au o concentratie mai mica de melanina in pielea lor, comparativ cu cele cu tonuri de piele mai inchisa.

 

Arsuri  solare : Semne si simptome

Frecvent, primele semnele de arsuri solare includ:

-Inrosirea pielii sau eritem

- Piele calda sau fierbinte la atingere

- Disconfort atunci cand va imbracati

-Peeling sau exfoliere a pielii

-Uscare extrema sau ridare a pielii

Aceste simptome nu sunt vizibile imediat ,ci dupa cateva ore de la expunere si sunt cele mai dureroase in primele 24 de ore.

La fel ca arsurile obisnuite, arsurile solare sunt clasificate in trei grade: I,II,III. Arsurile solare de gradul I si II sunt  temporare si sunt usor de gestionat la domiciliu. In arsurile solare de gradul III, apar eruptii- ce predispun  la infectie, febra, frisoane si este  recomandat sa primiti imediat ingrijiri medicale.

 

Cum va protejati pielea de arsurile solare ?

 

Este important sa intelegem ca beneficiile expunerii la soare sunt mai mari decat riscurile sale , de aceea evitarea in totalitate a soarelui este o ideea total gresita. Pentru a va bucura de efectele pozitive ale expunerii la soare fara a suferi de arsuri solare, recomand aceste sfaturi de securitate:

-Protejati-va fata si ochii prin purtarea  palariilor cu boruri largi. Pielea din jurul acestor zone este mult mai subtire decat alte zone ale corpului dumneavoastra si sunt expuse la un risc mai mare pentru daune foto cosmetice si ridare prematura.

-Hidrateaza pielea in mod natural. Inainte de plaja, aplica ulei de nuca de cocos organic pe zonele expuse ale pielii. Acest lucru va hidrata nu numai pielea  prevenind uscarea, dar va oferi, de asemenea, beneficii metabolice suplimentare.

-Limitati expunerea initiala si cresteti timpul de expunere treptat. Daca sunteti o persoana cu pielea deschisa la culoare, care are tendinta de a se arde cu usurinta, limitati expunerea initiala la cateva minute, mai ales daca aceasta este in mijlocul verii.

Daca esti un individ negricios ai putea avea, probabil, in conditii de siguranta  30 minute de expunere initiala. Daca sunteti profund pigmentat si stramosii dumneavoastra sunt din Africa, India, sau Orientul Mijlociu, este posibil sa nu aveti de ce sa va faceti griji cu privire la timpul de expunerea dumneavoastră.

- Construiti o protectie solara interna cu antioxidanti benefici. Astaxantina – un antioxidant puternic – s-a demonstrat ca ofera o protectie eficienta impotriva efectelor nocive ale soarelui, atunci cand este luata ca un supliment de zi cu zi. Aceasta poate fi de asemenea folosita ca si crema. Alti antioxidanti utili includ proantocianidine, resveratrol si licopen.

Cantitatea de antioxidanti  pe care ii obtineti din dieta joaca un rol important in modul in care evitati arsurile solare eficient. Cu cat mai multi antioxidanti aveti in piele,cu atat se reduce riscul de a fi ars. Antioxidantii actioneaza ca un tip intern de protectie solara si va va permite sa maximizati expunerea la soare in timp ce riscurile vor scadea.

 

Surse alimentare de antioxidanti eficiente includ: legume si fructe proaspete( zmeura, mure, afine ). Ati putea incerca, de asemenea, fructe de padure, goji, dar evitati sucul. Gestionati consumul de fructe pentru a evita pericolele de exces de fructoza.

Vitaminele A si C sunt, de asemenea, importante – celulele le folosesc pentru a reglementa atat absorbtia  luminii cat si protectia impotriva supraexpunerii la soare. Asigurati-va ca aveti acesti antioxidanti ,mai ales daca aveti pielea deschisa la culoare, din moment ce expunerea este de cel putin 40% din corp  pentru cel putin 20 de minute in fiecare zi.

 

Retete remediu pentru a trata si calma arsurile solare

In loc sa consumati medicamente anti-inflamatorii sau calmante, care pot agrava starea dumneavoastra,va propunem cateva retete:

Aloe vera – Una dintre cele mai bune remedii pentru a ajuta la repararea pielii, este incarcata cu gliconutrienti puternici care accelereaza vindecarea. In mod ideal, cel mai bine este sa folositi gel de la o planta proaspata. Folositi ca un unguent  pentru a reduce senzatia de intepatura si roseata  a pielii arse de soare. Aplica-l de cinci ori pe zi, pana cand se imbunatateste starea dumneavoastra.

- Cartofi – Cartofii au compusi pe baza de amidon, care pot ajuta la calmarea arsurilor solare. Taie un cartof crud in felii si aplicati pe locurile arse de soare.

-   Miere – Vechii egipteni au fost cunoscuti  ca foloseau mierea ca un balsam  pentru arsurile pielii. De fapt,  autoarea cartii „The Holistic Pediatrician” Kathi Kemper, MD spune: “Studiile sugereaza ca  mierea poate lucra mai bine decat unele creme antibiotice la accelerarea vindecarii, reducerea infectiei si minimizarea durerii.”

-  Otet – Acidul acetic gasit in otet se spune ca  ar reduce durerea, mancarimea si inflamatia. Se adauga o cana de otet  de mere in apa de baie . Otetul actioneaza ca o aspirina naturala: pur si simplu turnati un pic de otet alb pe  arsurile solare pentru 20 de minute si durerile dispar instant.

Ulei de coriandru – Pentru un efect calmant, utilizati-l sub forma de ulei esential  pe arsura.

-   Ceaiul verde – catechinele si acidul tanic calmeaza durerea din arsurile solare.Puneti cateva pliculete in apa rece. Puteti folosi fie pliculetele de ceai in sine ca o compresa rece pe zonele arse, sau puteti sa va spalati usor cu extract de ceai rece. Studiile sugereaza, de asemenea, ca daca consumati  doar doua cani de ceai verde pe zi puteti aduce beneficii suplimentare in protectia solara.

- Capsuni – Ca si ceaiul verde, fructele de padure contin, de asemenea, tanin, care ajuta la atenuarea intepaturii cauzate de arsura solara. Zdrobiti o ceasca de capsuni coapte si  aplicati-le pe zonele cu arsuri. Se lasa  cateva minute si apoi clatiti cu apa  calduta dupa aceea.

-Castraveti -are efect de racire, pur si simplu se pune pe zonele cu arsuri si ofera efect calmant instant. De asemenea, puteti sa-l folositi ca o pasta .

Salata verde – Pentru a profita de beneficiile analgezice , se fierb frunzele in apa. Dupa aceea se strecoara si se lasa lichidul sa se raceasca. Pastrati-l in frigider. Utilizati dischete de bumbac organic curate pe care se aplica sucul de salata si apoi se pun pe zona afectata.

- Calendula – Ea are proprietati naturale anti-inflamatorii si de vindecare, care sunt deosebit de benefice pentru arsuri. Desi exista multe creme cu galbene vandute in farmacii astazi, va puteti face propria dvs. crema  de galbene, folosind flori de galbene proaspete pentru o vindecare mai rapida a arsurilor solare.

 

Sfaturi suplimentare:

-Beti multa apa

-Scufundati zonele afectate intr-o cada cu apa rece pentru a reduce durerea si intepatura.

-Pentru a evita iritarea si mai mult, nu va spalati cu sapunuri dure.

-Nu puneti vaselina pe arsurile solare,puteti  exacerba  arsura prin blocarea porilor.

 

Expunerea la soare poate provoca  melanomul sau cancerul de piele?

 

Cancerul de piele este unul din formele de cancer cele mai frecvente. De fapt, incidenta cazurilor de cancer de piele in fiecare an este mai mare decat toate celelalte tipuri de cancer combinate si a crescut cu mai mult de 300 % din anul 1992.  Exista trei tipuri comune de cancer de piele:

-Carcinom bazocelular (CCA) – Acest tip de cancer de piele incepe sa se dezvolte in stratul de celule bazale ale pielii si este vazut de obicei pe fata. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de piele si este cel mai putin probabil sa se raspandeasca.

-Carcinom cu celule scuamoase (SCC) – Acesta afecteaza celulele scuamoase si de obicei apare pe fata, gat, urechi, buze si spatele mainilor. Este mult mai probabil sa creasca si sa se raspandeasca un pic mai mult decat CCA.

- Melanom –cea mai agresiva forma de cancer de piele.El se dezvolta  in melanocite, care sunt celulele care produc melanina, pigmentul responsabil pentru bronzul dumneavoastra. Melanomul este cel mai probabil sa se raspandeasca in alte parti ale corpului si cauzeaza mai multe decese decat orice alt tip de cancer de piele. Persoanele cu par roscat trebuie sa fie deosebit de atente, deoarece acestea par a fi predispuse genetic pentru a dezvolta melanom, indiferent daca se expun sau nu la soare.

 

Expertii spun ca incidenta tot mai mare a melanomului  este cauzata de expunerea la soare. Dar un studiu publicat in British Journal of Dermatology sugereaza  ca aceasta crestere aparenta este un rezultat al leziunilor necanceroase fiind diagnosticate gresit drept stadiu I de melanom.  Cu alte cuvinte, oamenii sunt diagnosticati cu melanom, chiar atunci cand  apar leziuni  minime, non-canceroase, iar aceste diagnostice sunt dau peste cap in mod semnificativ statisticile de cancer.

Aceste diagnostice gresite au dus la un val de interventii chirurgicale de melanom, care sunt de-a dreptul inutile. Un studiu al Academiei Americane de Dermatologie a constatat ca 90% din excizii de melanom sfarsesc prin a nu fi melanom.

  In realitate, expunerea la soare duce la protectie impotriva melanomului, din cauza producerii de vitamina D, cunoscuta ca fiind cel mai puternic luptator  impotriva cancerului , pe care corpul tau o produce ca raspuns la UVB. Dupa cum apare si in The Lancet:

“In mod paradoxal, lucratorii in aer liber au un risc scazut de melanom, comparativ cu lucratorii de interior, ceea ce sugereaza ca expunerea constanta la lumina soarelui  poate avea un efect protector.”

 

Aveti nevoie de creme protectoare pentru soare?

 

Cremele de protectie sunt  eficiente impotriva UVB, care este principala cauza de arsuri solare si sunt clasificate  dupa nivelul lor de factor de protectie solara sau SPF:

-  SPF 15 – Blocheaza 93% din UVB

-  SPF 30 – Blocheaza pana la 97% din UVB

- SPF 50 – Blocheaza  pana la 98 % din UVB

 

Atentie: aceste SPF filtreaza UVB benefica si nu UVA ,care ,de fapt, este cauzatoare de cancer. Conform Dr. Steven Q. Wang, directorul clinicii de chirurgie dermatologica si dermatologie la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de la Basking Ridge, New Jersey:

 

 “Persoanele care aplica produsele de protectie solara cu SPF ridicat evita sa se arda (UVB este principala cauza a arsurilor solare), dar fara ingrediente  care protejeaza UVA ei  se expun  in continuare la mari cantitati de radiatii daunatoare pielii.”

 

 In realitate, produsele de protectie solara pot face mai mult rau decat bine. Prin prevenirea eficienta a arsurilor solare, care este un indicator natural al corpului tau care apare atunci cand ati avut suficienta expunere la soare, produsele de protectie solara  creaza un fals sentiment de securitate, facandu-te sa stai mai mult sub soare neprotejat.

 Produsele de protectie solara sunt, de asemenea, incarcate cu substante chimice sintetice, care pot ajunge in sange si pot provoca reactii adverse inimaginabile, inclusiv perturbare hormonala. Supermodelul brazilian Gisele Bundchen chiar vehement refuza sa foloseasca protectie solara pe ea insasi si orice membru al familiei ei, din cauza substantelor chimice toxice pe care le contin. Ea , de asemenea, a descris produsele de protectie solara ca fiind “otrava“.

 

 Alternative sigure pentru protectie solara

 

 Daca trebuie sa stai la soare pentru o perioada indelungata de timp, asigurati-va ca  purtati haine de bumbac. Acestea ofera pana la 15% din SPF 15.

Optati pentru alternative naturale si in conditii de siguranta, care va protejeaza nu numai impotriva arsurilor solare, dar va vor hrani pielea:

  •  -  Ulei de floarea soarelui

  •  - Ulei de nuca de cocos

  •  - Ulei de jojoba

  •  - Unt de shea

  •  - Ulei de eucalipt

 

Stati departe de produsele de protectie solara care contin aceste substante chimice cu potential toxic:

 -Octilmetoxicinamatul (OCM)

 -Avobenzone

 - Homosalate

 -Octisalate

 -Octocrylene

 -Oxybenzone

 - Octinoxatre

 - Oxid de zinc

 -Mentil Antranilat

 -Mexoryl SX

 -Benzofenona-2

 -Sulisobenzona (Benzofenon-4)

 -Padimat O

 - Nano dioxid de titan

 

Daca ati ajuns vreodata sa faceti o arsura chiar si pe o zi noroasa, amintiti-va ca aceasta este de la UVA profund penetrant. Deoarece UVA-urile sunt in mod inerent mai daunatoare si in mod constant ridicate toata ziua,cremele pentru protectie solara care nu te proteja de UVA va vor da practic nici un beneficiu. Asteptati-va doar la efecte negative din ingredientele toxice care produc daune mai profunde pentru sanatatea dumneavoastra.

 

Usturoiul

Garlic - Amazing Natural Cure for Your Health

Usturoiul este o o planta cu bulb ,care este in stransa legatura cu ceapa.Apare mentionat in documente istorice  de aproape  5000 ani.

Numeroase studii arata potentialul sau de sanatate uimitor  in aproape fiecare zona a corpului nostru, de la artere infundate pana la prevenirea muscaturilor de insecte si infectii ale urechii. Exista chiar si dovezi ca usturoiul este capabil de a ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.

Usturoiul reprezinta un “aliment pentru o inima sanatoasa “

La fel ca multe alte alimente complexe , usturoiul contine o gama larga de fitocompusi care actioneaza impreuna pentru a produce o mare varietate de raspunsuri in corpul tau. Usturoiul este bogat in mangan, calciu, fosfor, seleniu si vitaminele B6 si C, deci este benefic pentru oase, precum si pentru tiroida.

Usturoiul, de asemenea, ajuta organismul sa se curete de metale grele, cum ar fi plumb, mercur, cadmiu si arsenic.Green Med Info a adunat, de asemenea, o lista de studii care sa demonstreze  efectele pozitive ale usturoiului pentru mai mult de 150 de boli diferite.In general, beneficiile sale se incadreaza in patru categorii principale:

-Reducerea inflamatiei

-Stimularea functiei imunitare (antibacterian, antifungic, antiviral si  antiparazitar)

-Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si  circulatia sangvina (protejeaza impotriva coagularii, intarzie formarea placii de aterom,imbunatateste raportul HDL/LDL colesterol si reduce tensiunea arteriala )

-Toxic pentru 14 tipuri de celule canceroase (inclusiv creier, plaman, san si pancreas)

Faptul ca usturoiul este atat de eficient  in combaterea multor tipuri de cancer este probabil legat de efectele sale antioxidante puternice. Usturoiul contine precursorii de alicina, care este unul dintre cei mai puternici antioxidanti din regnul vegetal.

De fapt, cercetatorii au stabilit ca acidul sulfenic, produs in timpul descompunerii rapide de alicina, reactioneaza cu si neutralizeaza radicalii liberi mai repede decat orice alt  compus cunoscut. Ca un agent anti-infectios, s-a demonstrat  ca usturoiul  ucide totul, de la candida la herpes, MRSA, tuberculoza rezistenta la medicamente si chiar HIV.

Arma secreta  a usturoiului: Alicina

Cercetatorii au descoperit ca alicina este un “antibiotic” natural eficient, care poate eradica chiar si cele mai rezistente bacterii  la antibiotice . Un beneficiu suplimentar este acela ca bacteriile par incapabile de a dezvolta o rezistenta la acest compus. Cu toate acestea, usturoiul trebuie sa fie proaspat, deoarece agentul activ este distrus in mai putin de o ora dupa zdrobirea  catelului de usturoi.

Usturoiul are un sistem de aparare robust pentru a se proteja de insecte si ciuperci. Ea produce enzimatic alicina in cateva secunde atunci cand este ranit. Dar alicina se descompune repede ,proces  care dureaza mai putin de o ora. Prin urmare,daca il gatiti, daca este vechi, zdrobit sau procesat, usturoiul nu mai are alicina, asa ca este dificil sa aduceti un  nivel biologic activ  de alicina in corpul dumneavoastra.

Mai mult de 100 de compusi diferiti au fost identificati in usturoi, dintre care unii provin din descompunerea rapida a alicinei in sine. Absorbtia, metabolismul si efectele biologice ale acestor compusi sunt doar partial intelese. Deci, cu toate ca usturoiul este cunoscut ca poseda o multitudine de beneficii pentru sanatate, inca nu se stiu exact   din care compusi provin beneficiile, ce compusi  intra in tesuturi, etc.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca germinarea usturoiului ar putea fi un mod util de a imbunatatii potentialul sau antioxidant.(4) Acest lucru nu este cu adevarat surprinzator, atunci cand luam in considerare schimbarile nutritionale care apar de obicei in plante, atunci cand le punem la germinat. Cand lasam rasadurile sa creasca in plante verzi,ele dezvolta multi compusi noi, inclusiv acei compusi care protejeaza planta tanara impotriva agentilor patogeni. Acelasi lucru se intampla probabil, atunci cand mugurii verzi cresc de la  usturoiul vechi.

Germinarea

Semintele germinate de diferite tipuri permit organismului dumneavoastra sa extraga mai multe vitamine, minerale, aminoacizi si grasimi esentiale din alimentele pe care le mancati. Puteti  germina o varietate de fasole, nuci, seminte si cereale, varza;ele,in general, au urmatoarele  beneficii:

-Suport pentru regenerarea celulelor

-Surse puternice de antioxidanti, minerale, vitamine si enzime care protejeaza impotriva radicalilor liberi

-Alcalinizarea corpului, care este gandita pentru a proteja impotriva bolilor, inclusiv a cancerului (multe tumori sunt acide)

-Bogate in oxigen, care pot  proteja  impotriva cresterii anormale de celule, virusuri si bacterii care nu pot supravietui  intr-un mediu bogat in oxigen

 

Vitamina D

D

 

Pentru multi dintre noi,sosirea  primaverii face posibila  expunerea la soare .Aceasta este o alegere mult mai buna decat folosirea preparatelor orale de vitamina D,pentru ca este modul in care corpul tau a fost conceput sa obtina un nivel sanatos de vitamina D.

 Vitamina D este absolut esentiala pentru o sanatate buna si prevenirea bolilor,  datorita faptului ca aceasta influenteaza aproximativ 10 % din genele noastre.

 Doar un exemplu  important despre o gena pe care o controleaza vitamina D  este  gena care are capacitatea de a lupta impotriva infectiilor si inflamatiei cronice. Ea produce, de asemenea, peste 200 de peptide anti-microbiene, din care cea mai importanta este catelicidina-LL37. Numeroase studii clinice au evidentiat rolul LL37 in bolile  dermatologice, inflamatorii si in autoimunitate.

 Studii recente demonstreaza  modul in care optimizarea nivelului de vitamina D poate reduce nivelurile de colesterol LDL si poate dubla sansele de a supravietui cancerului de san.(1) Cercetatorii, de asemenea, sustin ca au descoperit o legatura de cauzalitate intre deficienta de vitamina D si de tulburare de spectru autist.

 

 Vitamina D si cancerul de san

 De la inceputul anilor 2000, cercetarile stiintifice cu privire la efectele de vitamina D au luat amploare.  Pana la sfarsitul anului 2012, existau aproape 34.000 de studii publicate cu privire la efectele vitaminei D si exista peste 800 de referinte in literatura de specialitate care arata ca vitamina D  este eficienta impotriva cancerului .

 In conformitate cu Carole Baggerly, fondator al GrassrootsHealth , la fel de mult ca 90 % din cancerele  de san obisnuite pot fi de fapt legate de deficitul de vitamina D.

 O meta-analiza a cinci studii publicate in numarul din luna martie 2014 a revistei  Anticancer Research a constatat ca pacientele diagnosticate cu cancer de san care au avut un nivel ridicat de vitamina D au avut de doua ori mai multe sanse de a supravietui, comparativ cu femeile cu un nivel scazut de vitamin D.(2,3,4)

 Analiza a inclus mai mult de 4500 de paciente cu cancer de san pe o perioada de noua ani. Grupul cu o valoare a vitaminei D plasmatica crescuta au avut un nivel mediu de 30 nanograme pe mililitru (ng / ml). Femeile din grupul seric scazut au avut in medie  17 ng / ml.(5)

 Vitamina D are o serie de efecte anticanceroase, inclusiv promovarea mortii celulelor canceroase, cunoscuta sub numele de apoptoza, si inhibarea angiogenezei (dezvoltarea vaselor de sange care alimenteaza o tumoare). Conform Dr. Garland (6):

“Atata timp cat receptori de vitamina D au fost prezenti, cresterea tumorii a fost impiedicata si s-a oprit extinderea vaselor de sange care o alimentau. Receptori de vitamina D nu se pierd pana cand tumora este foarte avansata. Acesta este motivul pentru care rata de supravietuire este mai mare la pacientii ale caror niveluri sanguine de vitamina D sunt mari. “

 Cercetatorii cer medicilor ca monitorizarea  vitaminei D si optimizarea ei sa faca parte din standardul de ingrijire al cancerului de san si recomanda ca pacientilor cu cancer de san  sa li se restabileasca nivelul  de vitamina D la un interval normal de 30 – 80 ng / ml. In conformitate cu concluziile prezentate, aveti nevoie de cel putin 30 ng / ml  25-hidroxivitaminei D (25 (OH) D) pentru a preveni cancerul sa se raspandeasca.Alte cercetari sugereaza ca un nivel la fel de ridicat ca 80 ng / ml este foarte bun.

 

Cat de multa  vitamina D este necesara pentru prevenirea cancerului de san?

 

 

 vitamin-d-levels

 

In 2011  echipa  Dr. Garland a constatat ca un nivel de vitamina D de 50 ng / ml este asociata cu un risc de 50 % mai mic de cancer de san.(7,8) (În mod similar, un studiu din 2007 publicat in American Journal of Preventive Medicine (9) a concluzionat ca un nivel de vitamina D  mai mare de 33 ng / ml a fost asociat cu un risc de 50 % mai mic de cancer colorectal.)

La acel moment, ei au descoperit ca, in scopul de a atinge niveluri de protectie, va trebui sa se ia mult mai mult supliment de vitamina D decat se credea anterior. Pentru a ajunge la un nivel minim de protectie de 40 ng / ml de vitamina D, participantii la studiu au trebuit sa  de la 1.000 UI la  8.000 UI de vitamina D3 pe o zi, un strigat departe de doza zilnica recomandata de 600 UI de vitamina D pentru adulti.

 Doza suplimentara care a asigurat ca 97,5 % din pacientii participanti la studiu  au atins un nivel seric de 25 (OH) D de cel putin 40 ng / ml a fost de 9600 UI / zi. De asemenea, acest studiu a ajuns la concluzia ca aportul de pana la 40.000 UI pe zi este putin probabil sa conduca la toxicitatea vitaminei D.

 

Vitamina D si  nivelul de colesterol

 

Intr-un studiu recent s- a constatat ca vitamina D in combinatie cu calciu pare a reduce nivelurile de colesterol LDL la femeile aflate la menopauza. (10) Dupa cum a raportat  New York Times (11) :

“Cercetatorii au repartizat aleatoriu 576 de femei in postmenopauza  cu o doza zilnica de 400 unitati de vitamina D si 1000 miligrame de calciu si altele caror li s-a dat un placebo.(12) Acestea le-au urmat timp de trei ani. Pana la sfarsitul studiului, publicat in Menopause , grupul care a luat vitamina D  au avut niveluri serice semnificativ mai mare de vitamina D si o scadere mica, dar notabila a LDL-colesterol. “

 Femeile care au luat o combinatie de vitamina D si calciu au avut o scadere de  4.46 mg / dL a colesterolului LDL.O cercetare anterioara condusa de Dr. Stephanie Seneff , de asemenea, sugereaza ca nivelurile de colesterol si de sulf sanatoase sunt extrem de dependente de nivelul de vitamina D. Prin intermediul cercetarii ei, ea considera ca mecanismul prin care se formeaza placa de aterom si determina “bolile cardiovasculare”,  este, de fapt modul organismului de a compensa faptul ca nu are suficient  sulfat de colesterol.

 

Expunerea la soare este probabil modul ideal de a optimiza nivelul de vitamina D

 Pentru a rezuma concluziile Dr. Seneff,cresterea LDL colesterol pare a fi un semn de deficit de sulfat de colesterol. Conform Dr. Seneff, modul organismului de a incerca sa mentina echilibrul corect este dea folosi LDL deteriorat si de  a-l transforma in placa. In cadrul acestei placi de aterom, plachetele sanguine produc sulfat de colesterol,  de care are nevoie  inima si creierul pentru o functionare optima.

 Cercetarea ei, de asemenea, sugereaza ca, in scopul de a optimiza cu adevarat nivelul de colesterol,aveti  nevoie  de a obtine  vitamina D de la expunerea la soare si iata de ce: atunci cand va expuneti pielea la soare, pielea sintetizeaza sulfat de vitamina D3. Aceasta forma de vitamină D este solubila in apa, spre deosebire de suplimentele de vitamina D3 pe cale orala, care sunt nesulfatate. Forma solubila in apa poate calatori liber in fluxul sanguin, in timp ce forma nesulfatata are nevoie de LDL (asa-numitul colesterol “rau”), ca un vehicul de transport. Dr. Seneff suspecteaza ca simpla forma non-sulfatata orala de vitamina D probabil nu va oferi aceleasi beneficii ca vitamina D creata in pielea  expusa la soare, deoarece nu poate fi convertita in sulfat de vitamina D.

 

Daca inca credeti ca expunerea la soare este cauza principala a cancerului de piele, urmatoarea explicatie ar putea fi de mare ajutor. Dr. Seneff afirma ca:

 

“Atat colesterolul  cat si sulful din piele ofera  protectie ADN-ului celular impotriva radiatiilor ,acel fel de deteriorare  care poate duce la cancer de piele. Colesterolul si sulful se oxideaza la expunerea la raze de inalta frecventa din lumina soarelui, actionand astfel ca antioxidanti care” absorb caldura” ca sa spunem asa.Oxidarea colesterolului este primul pas in procesul prin care 7-dehidrocolesterolul se transforma in vitamina D3.”

 

In plus, raportul dezechilibrat de omega-3 / omega-6 joaca un rol major in dezvoltarea cancerelor de piele.In 2001, the National Academy of Sciences  a publicat o revizuire cuprinzatoare care arata ca raportul omega 6:3 este cheia pentru  prevenirea dezvoltarii cancerului de piele.(13) Un studiu australian (14) publicat in 1993 a aratat o reducere de 40% a melanomului  pentru cei care au consumat  peste bogat in omega-3. Grasimile omega-3 si omega-6  sunt esentiale pentru sanatatea umana. Cu toate acestea, majoritatea populatiei  consuma mult prea multe grasimi omega-6 ,in timp ce consumul de omega-3 este foarte scazut. In timp ce raportul ideal de omega-6 si omega-3 este de 1:1, raportul nostru de omega-6 si omega-3 ,in medie, este de 20:1 pana la 50:1.

 

Legatura dintre vitamina D,sinteza de serotonina si Autism

Vitamina D poate fi foarte importanta in lupta impotriva tulburarilor din spectrul autismului (ASD).(15,16) Potrivit unui studiu de la Children’s Hospital Oakland Research Institute, vitamina D poate afecta comportamentul autist prin activarea unei gene responsabila pentru producerea de triptofan hidroxilaza 2 (Tph2), o enzima care transforma triptofanul  in serotonina in creier. Studiul arata, de asemenea, ca si alti doi hormoni ai creierului asociati cu comportamentul social, oxitocina si vasopresina, sunt activate de vitamina D. Raportul facut de Newswise (17):

 

“Acest lucru sugereaza ca niveluri adecvate de vitamina D pot fi necesare pentru a produce serotonina din creier, unde se modeleaza structura si cablarea creierului, actionand ca un neurotransmitator  si afecteaza comportamentul social. De asemenea, ei au descoperit dovezi ca gena care face ca enzima  triptofan hidroxilaza 1 (TPH1) este inhibata de vitamina D, care opreste  productia de serotonina din intestin si din alte tesuturi, unde ,atunci cand se gaseste in exces, promoveaza inflamatia.

Acest mecanism explica multe lucruri  cunoscute, dar anterior neintelese , despre autism, inclusiv: 1) “anomalia serotoninei” un nivel scazut de serotonina la nivelul creierului si nivel mare in sangele copiilor cu autism; 2) preponderenta de sex masculin al copiilor cu autism: estrogenul  poate spori nivelul  de serotonina  in creier la fete; 3) prezența anticorpilor autoimuni  impotriva celuleor nervoase fetale la mamele copiilor cu autism: vitamina D regleaza productia de celule T reglatoare prin reprimarea TPH1 “

 

Cercetatorii propun tratarea Autismului cu o combinatie de vitamina D, triptofan si grasimi omega-3  in scopul de a creste  in mod natural concentratia de serotonina a creierului, fara efecte secundare. In functie de cercetarile anterioare, exista intr-adevar o legatura intre deficitul de vitamina D la femeile gravide si cresterea  proportional a cazurilor de autism.(18) Motivul  este ca receptorii de vitamina D apar intr-o varietate de tesuturi cerebrale devreme in dezvoltarea fatului  si receptorii de vitamina D activati cresc rata de dezvoltare a nervilor in creierul tau.

Acest lucru poate fi unul dintre cei mai importanti factori care contribuie la autism si  aceasta se datoreaza faptului ca exista o deficienta de expunere la soare a mamei gravide si, ulterior, la fat, care supune copilul la un risc crescut  pentru dezvoltarea anormala a creierului . Cred ca una dintre cele mai importante schimbari care ar putea reduce radical autismul este de a va asigura ca toate femeile gravide au un nivel de vitamina D normalizat la 50-70 ng / ml.

 

V-ati testat nivelul de vitamin D pana acum?

 Chiar acum, dupa mai multe luni de iarna si de expunere minima la soare, este un moment ideal pentru a testa nivelul de vitamina D pentru a vedea concentratia acesteia. Daca nivelul esti mic,luati masuri  pentru a ridica nivelul de vitamin D si apoi testati din nou in mijlocul verii.

 

Daca optati pentru vitamina D orala,nu uitati de Vitamina K2

Nu in ultimul rand, daca  optati pentru un supliment de vitamina D aveti nevoie si de vitamina K2 . Rolul biologic al vitaminei K2 este de a ajuta mutarea calciului in zonele corespunzatoare ale corpului, cum ar fi oasele si dintii. De asemenea, ajuta la eliminarea calciului din zonele in care acesta nu ar trebui sa fie, cum ar fi in artere si in tesuturilor moi.

Deficienta de vitamina K2 produce, de fapt , consecinte similare precum toxicitatea vitaminei D, care include calcifiere nepotrivita, care poate duce la rigidizarea arterelor. Motivul  se datoreaza faptului ca atunci cand luam vitamina D, corpul creeaza mai multe proteine  de legatura cu vitamina K2  ​​care  ajuta calciul sa se deplaseze in corpul dumneavoastra. Fara vitamina K2, aceste proteine ​​raman inactivate, astfel incat beneficiile acestor proteine ​​raman nerealizate. Deci, amintiti-va, daca luati suplimente de vitamina D, creati o  cerere pentru vitamina K2. Impreuna, aceste doua substante nutritive ajuta la intarirea oaselor si  imbunatatesc  sanatatea inimii.

 

Surse:

1.Anticancer Research March 2014: 34(3); 1163-1166
2.UC San Diego Health System Press Release March 6, 2014
3.Time Magazine March 7, 2014
4.American Live Wire March 7, 2014
5.UC San Diego Health System Press Release March 6, 2014
6.UC San Diego Health System Press Release March 6, 2014
7.Anticancer Research February 2011: 31(2); 607-611
8.UC San Diego Health System Press Release March 6, 2014
9.American Journal of Preventive Medicine March 2007: 32(3); 210-216
10.Menopause March 2014 [Epub ahead of print]
11.New York Times March 13, 2014
12.Menopause March 2014
13.PNAS June 19, 2001: 98(13); 7510-7515
14.Annals of Epidemiology 1993 May;3(3):235-8
15.FASEB Journal February 20, 2014 [Epub ahead of print) (PDF)
16.Children’s Hospital Oakland Research Institute February 26, 2014 Press release
17.Newswise March 10, 2014
18.Vitamin D Council, Vitamin D and Autism
 

Formula de lapte sau Alaptatul natural?

formula

Exista multe motive pentru care alaptarea este o optiune superioara  laptelui praf pentru copii.Un nou studiu ofera una dintre cele mai convingatoare detalii de pana in prezent.

Formulele pentru sugari sunt de obicei prelucrate la caldura mare, iar acest lucru duce la formarea de produsi de glicozilare finiti (AGES).AGES  sunt molecule de zahar care se ataseaza la proteinele organismului nostru  si cauzeaza anumite dereglari.Nu numai ca acest proces are loc in timp, ceea ce duce la oxidare si la accelerarea  procesului de imbatranire, dar de asemenea, duce la inflamatie, care la randul sau este legata de o serie de boli cronice, inclusiv diabet si boli de inima.

 Procentul de AGES se dubleaza la sugarii trecuti de la laptele matern la formula

 

Daca esti o mama care alapteaza, care are nevoie de incurajare pentru a continua alaptarea timp de un an sau mai mult, sa aveti in vedere acest lucru: atunci cand copiii au trecut de la laptele matern la formula comerciala in primul an de viata, nivelul lor de AGES s-a dublat si au fost egale cu nivelurile constatate la oamenii cu diabet zaharat.

 Multi dintre sugari, de asemenea, au avut niveluri crescute de insulina, care pot fi atribuite direct cu AGES cuprinse in formulele pentru sugari.

 Cu toate ca nivelul de AGE in sange la o femeie insarcinata are impact asupra nivelurilor nou-nascutului ei (cercetatorii au descoperit niveluri de AGES in sangele nou-nascutilor  aproape la fel de mari ca cele ale mamelor  lor, care este inca un alt motiv pentru care femeile gravide ar trebui sa renunte la aportul de alimente procesate), laptele matern este o sursa superioara de nutritie. Formulele pentru sugari prelucrate la caldura foarte mare ar putea avea de o suta de ori mai mare nivelul de  AGE decat laptele matern.

 

Ca urmare, formulele pentru bebelusi  sunt expuse la niveluri ridicate din aceste toxine si pun sanatatea in pericol – complet necunoscuta pentru majoritatea parintilor!

De ce expunerea  copilul tau la un nivel ridicat de AGE ar putea fi tragic …

 

Glicarea este un proces in care zaharul din alimente se leaga de proteine si formeaza  asa-numitele “produse de glicare avansate finali ” sau AGES. Este un acronim potrivit, deoarece, alaturi de oxidare, este unul dintre mecanismele moleculare majore care duce la imbatranirea corpului dumneavoastra, ceea ce duce la boli si moarte prematura.

 

Cand zaharul este glicat, contribuie la inflamatie, care activeaza sistemul imunitar defensiv. Macrofagele sunt celule „maturator de strada”, care fac parte din sistemul de aparare imunitar, si, ca atare, acestea au receptori speciali pentru AGES.Acesti receptori  se leaga de AGES si le distruge.

 

Din pacate, acest proces poate lasa  in urma sa  cicatrici. In interiorul arterelor, de exemplu, tesutul cicatrizat creat prin acest proces este numit placa de aterom. Acest lucru explica, de asemenea, de ce exista o astfel de legatura puternica intre diabet si bolile de inima si de ce copiii expusi la niveluri ridicate de AGES in formulele pentru sugari pot avea niveluri de insulina crescute.

 Pentru a evita AGES in dieta ta, va trebui  evitati alimentele gatite la temperaturi ridicate, inclusiv alimentele procesate si pasteurizate, cum ar fi formulele pentru sugari.

 

Primul studiu pe oameni care arata ca AGES promoveaza rezistenta la insulina si diabetul a fost publicat in iulie 2011. Persoanele cu diabet zaharat care au avut o dieta restrictionata in produse glicozilate- AGES (aceasta  a inclus alimente care au fost putin fierte sau gatite la aburi ,in loc de fierte la temperaturi ridicate, cum ar fi grill-ul, prajire sau fierbere) au  avut o scadere de 35 % al nivelului de insulina.Schimbarile de dieta corespunzatoare pot  avea un impact asupra sanatatii deosebit de mare.

 

Multe formule de inceput sunt incarcate cu zahar

 In mod tragic, mai multe formule pentru sugari au mai mult de 50% zahar – 43 %  fiind solide formate din sirop de porumb, ceea ce inseamna ca sunt, de asemenea, bogate in fructoza. La nivel metabolic, consumul de fructoza este foarte similar cu consumul de alcool in mod cronic, astfel incat se pare ca exista o similitudine intre ai oferi o cutie de suc copilului tau sau o sticla de lapte praf.

 Un copil ar trebui sa nu consume nici un fel de sirop de porumb, precum si  faptul ca formulele de inceput  comercializate ca fiind nutritive pentru copii atunci cand sunt incarcate cu sirop de porumb este destul de inselator. Daca aveti formule de inceput in casa dumneavoastra, verificati eticheta de sirop de porumb sau solide din sirop de porumb si ,spre binele copilului, aruncati cutia.

 

 Formula pentru sugari este de asemenea inferioara laptelui matern din cauza a ceea ce ea nu contine …

 Aproape toate formulele pentru sugari comerciale contin substante pe care ar fi bine sa fie evitate, cum ar fi sirop de porumb si AGES, dar, de asemenea, lipsesc si  alte componente cheie pe care laptele matern le ofera in mod natural. Printre acestea sunt probioticele, bacterii prietenoase care ajuta organismul dumneavoastra sa prospere. In limba greaca, termenul „ pro ” inseamna „pentru viata”, iar studiile efectuate despre aceste microorganisme sanatoase sugereaza ca acestea sunt o parte integranta a ta si a copilului tau.

 Laptele matern este o sursa naturala de probiotice , astfel copiii care sunt alaptati primesc o sursa ideala  de bacterii bune si, ca rezultat, tind sa aiba microflora intestinala in care bifidobacteriile benefice predomina peste bacteriile potential daunatoare.

Unele formule pentru sugari contin probiotice adaugate, dar acestea sunt  inferioare celor care se gasesc in mod natural in laptele matern. Altele nu contin deloc.In mod ideal, ar trebui sa va asigurati obtinerea de probiotice in timp ce sunteti insarcinata, de la consumul de alimente fermentate in mod traditional, cum ar fi chefir,iaurt si varza, care sunt bogate in probiotice sau consumul  unui supliment probiotic de inalta calitate si apoi continuati aceste alimente bogate in probiotice in dieta copilului dumneavoastra.

 

Nu uitati sa asigurati o cantitate corespunzatoare de acizi grasi polinesaturati omega-3 …

 Grasimile Omega-3 DHA  (acid docosahexaenoic), o componenta structurala esentiala a creierului si a retinei, se gaseste in mod natural in laptele matern si lipseste in intregime din mai multe formule de inceput. DHA este esentiala pentru dezvoltarea copilului si in cazul in care copilul dumneavoastra este deficitar in ea, sistemul lor nervos si imunitar nu se poate dezvolta pe deplin, ceea ce duce la probleme inexplicabile emotionale, de invatare si tulburari ale sistemului imunitar.

DHA constituie 15%pana la 20 % din cortexul cerebral si 30 % pana la 60% la nivelul retinei, astfel ca este absolut necesar pentru dezvoltarea normala a fatului si copilul .

Pentru ca un fat depinde de sursele de DHA ale mamei,consumul  constant al rezervelor de DHA ale unei mame poate duce cu usurinta la un deficit si ,de aceea, unii cercetatori cred ca preeclampsia (legate de sarcina- tensiune arteriala ridicata) si depresia postpartum ar putea fi legate de un deficit de DHA – doar un motiv in plus de ce este atat de important sa se mentina nivelul optim  in timpul sarcinii.

Dupa ce se naste copilul, este esential ca el  sa continue sa primeasca DHA, fie de la laptele matern sau un supliment de inalta calitate. In trecut, modul ideal de a primi aceste grasimi a fost de la fructe de mare. Cu toate acestea,in ultimii 50 de ani poluarea industriala cu substante chimice si metale grele au schimbat toate acestea. De fapt, copiii expusi in uter la niveluri mai ridicate de mercur, din cauza dietei bogate in peste a mamei lor, au avut scoruri mai mici la testele de aptitudini, atunci cand acestia au devenit sugari si copii mici.Se pare ca efectele benefice ale omega-3 au fost anulate de catre mercur .

Cea mai buna alternativa la fructele de mare este un supliment cu omega-3 , din care uleiul de krill si uleiul de peste sunt cei doi jucatori importanti.

 

 Ai nevoie de ajutor cu Alaptatul la san?

 Din pacate, Romania nu este cea o tara cu o cultura care sa sustina alaptare, asa  ca  femeile care au experienta  in acest domeniu pot fi de mare ajutor. Fie ca doriti sa va pregatiti  in prealabil sau intampinati probleme de alaptat dupa ce se naste copilul, Le Leche League este o sursa  buna de inspirare.

 Cu cat va alaptati copilul mai mult cu atat veti produce mai mult lapte.Mamele au nevoie sa bea apa multa, odihna si o dieta corespunzatoare pentru a sustine alaptatul.

 Ca o paranteza,  evitati cu siguranta toate formulele pentru sugari din soia , care sunt incarcate cu elemente toxice, cum ar fi doze mari de mangan si aluminiu, sa nu mai vorbim de potentialul de a perturba  dezechilibrul hormonal,prin excesul de estrogeni.

 

Cand antrenamentele fizice au efecte negative asupra organismului

playing_soccer_3d_villain_definition_picture

Dorinta de a arata cat mai bine in anotimpul estival,ne impinge sa incepem antrenamente la sala foarte intense,nestiind faptul ca daca nu le facem corect sau daca abuzam de anumite exercitii(exemplu –sa avem un posterior cat mai frumos,ne axam pe exercitiile la aparate si nu mai luam in calcul altele) vom adauga, de fapt, ani la corpul nostru,in loc sa intinerim.

 

1. Prima greseala: Nu luam o pauza

 

Daca sunteti obosit tot timpul si simtiti durere , este posibil sa nu fi permis suficient timp corpului dumneavoastra sa se vindece intre antrenamente,  care va pot imbatrani, spune John Higgins, MD, profesor asociat de medicina la Universitatea din Texas Health Science Center din Houston si director de exercitiu fiziologic la Memorial Hermann-Texas Medical Center.

 

“In adolescenta si la 20 de ani, este nevoie de aproximativ 18 de ore pentru a repara fibrele musculare afectate de un antrenament, dar aceasta perioada creste,odata ce inaintam in varsta,exemplu  la 36 de ore la 40 de   ani “,  spune el. Folosind acelasi muschi inainte de a fi complet recuperat poate declansa inflamatia. “Antrenamentele devin mai dificile, sistemul imunitar poate sa nu functioneze la fel de eficient si este posibil sa aveti probleme cu somnul”, spune Dr. Higgins.

 

Solutia:Acorda timp pentru refacerea musculaturii intre antrenamente si permiteti cel putin o zi intreaga de odihna pe saptamana,in  care nu faceti nimic mai mult decat streching  sau yoga –exercitii simple.

 

2. A doua greseala: Va concentrati doar pe exercitiile de mare intensitate

 

Este usor de inteles de ce va atrag exercitiile de intensitate crescuta: Se ard tone de calorii in mai putin timp, iar arderea continua chiar si dupa ce ati terminat antrenamentul. Dar daca asta e tot ce faci, te expui unui risc mai mare de leziuni si de uzura , spune Dr. Higgins.

 

De fapt, popularitatea acestor antrenamente de mare intensitate a condus la o crestere a rabdomiolizei, o distrugere a fibrelor musculare atat de grava,incat aceasta poate duce la leziuni renale si chiar moarte. “Desi inca rara, rabdomioliza poate afecta alte organe ale corpului, de asemenea, mai ales daca va deshidratati”, spune Dr. Higgins.

 

Solutia: Permiteti-va un minim de 48 de ore de timp de recuperare dupa un antrenament HIIT sau dupa programe intense, cum ar fi CrossFit.

 

3.A treia greseala:Faceti doar exercitii cardio

 

In cazul în care antrenament este format din ore de cardio si nu de management al  greutatii, veti avea  un corp mai putin  ferm. Arderea caloriilor,inseamna pierderea masei grase ,dar si a masei musculare totodata, chiar si atunci cand va odihniti, astfel incat mai putina masa musculara inseamna mai putine calorii arse pe tot parcursul zilei si sa nu mai vorbim de o lipsa de tonus muscular. Pe masura ce inaintam in varsta, muschii se pierd daca nu-i folosim: “Vom incepe a pierde masa musculara la o rata de aproximativ o jumatate de kilogram pe an dupa varsta de 25 de ani sau 2,3 kg la deceniu, daca nu sustinem masa musculara regulat, “, spune Jessica Matthews, MS, un fiziolog in exercitiu al American Council on Exercise.

 

Solutia: Include exercitii de formare a masei musculare in programul de antrenament de cel putin doua-trei zile pe saptamana, pentru a mentine si construi masa musculara si pentru a reduce procentul de grasime.

 

4. A patra greseala:Neglijati postura

 

Putine lucruri te fac sa arati mai in varsta decat o postura cocosata. Mai rau, forma  coloanei vertebrale a unei persoane poate prezice riscul ei de a solicita asistenta medicala cand va fi in varsta, potrivit unui studiu japonez recent publicat in jurnalele de Gerontologie . “Totul in viata ne trage mai departe, de la statul pe scaun pana la noile tehnologii care ne cer sa stam aplecati si sa tastam o zi intreaga,”, spune Tom Olanda, MS, CSCS, fiziolog si autor „ Beat the Gym” .

 

Solutia: Introduceti in antrenament miscari de tragere sau impingere, sugereaza Olanda. Yoga, cum ar fi Cobra, Mountain Pose si Tree Pose, de asemenea, ajuta la imbunatatirea posturii daca sunt incorporate in antrenament o data sau de doua ori pe saptamana.

 

5.A cincea greseala: Planseul  pelvian face parte din organismul dumneavoastra

 

In dorinta de a avea un abdomen plat, probabil va concentrati pe muschii oblici abdominali (muschii responsabili de rotatie) si muschii drepti abdominali. Dar ar trebui , de asemenea, sa va concentrati si pe ” podeaua pelviana”, spune Guy Andrews, MA, CSCS, director executiv al ETC, Inc, un furnizor de programe de educatie in fitness din Florida. Neglijand muschii pelvieni, va puteti trezi cu burta moale, acel ombilic moale ,pe care multe femei il dezvolta dupa varsta mijlocie, precum si incontinenta urinara, spune Andrews.

 

Solutia: Efectuarea de exercitii Kegel pentru a activa planseul pelvin.Executati trei seturi a cate 10 repetari, de trei ori pe zi.

 

6.A sasea greseala: Sarim la exercitii de forta de la zero la 60

 

Daca incepeti cu  ridicarea de greutati, fara o incalzire in prealabil , puteti face ravagii in sistemul vostru, spune dr. Higgins. “Schimbarile fiziologice si chimice care se desfasoara in mod normal cand efectuam exercitii  pot fi mai pronuntate atunci cand sarim dintr-o rutina la agresiv.” Se produce o declansare a unor procese chimice inflamatorii, inclusiv a hormonilor tiroidieni si citokinelor (proteine ​​inflamatorii), care au impact asupra sistemului imunitar si de aici facem mai dificila recuperarea”, spune dr. Higgins.

 

Solutia:Incepeti cu o incalzire usoara de 5 pana la 10 minute de ridicare usoara sau cardio moderat inainte de a incepe exercitiile cu greutati.

 

7.A saptea greseala: Utilizati doar aparate pentru fitness

 

Daca va puneti speranta in aparatele de fitness ca puteti sa intocmiti un program de antrenament de rezistenta este o idee falsa.Ar trebui sa adaugati o gantera  sau doua pentru un impact mai mare anti-imbatranire, spune Olanda. “Totul se reduce la functionalitate si putere pentru activitatile  zilnice.” Aparatele fitness lucreaza anumite grupe de muschi , ceea ce este bine pentru incepatori, dar nu lucreaza in toate planurile de miscare sau nu folosesc  stabilizarea muschilor de baza, spune Olanda . “Greutatile libere va permit sa fiti la fel de puternic si in forma si va vor remodela optim.”In plus, pentru a manevra greutatile libere aveti nevoie de echilibru, o abilitate care se diminueaza cu inaintarea in varsta.”

 

Solutia:  Alternati greutatile libere o zi si apoi aparatele fitness data viitoare cand lucrati aceeasi parte a corpului.

 

8.A opta greseala: Nu includeti exercitii de putere

 

Sportivii profesionisti nu sunt singurii care au nevoie de putere. Definita ca fiind capacitatea de a exercita forta intr-un interval scurt de timp, vom folosi puterea de a tine o usa automata,de a da o gaura in perete si  de a traversa strada inainte de lumina semaforului sa devina rosie, spune Olanda . “Problema este ca facem mai putin din aceste activitati cu inaintarea in varsta, ceea ce duce la o pierdere de fibre musculare care se contracta rapid de- a lungul timpului. Ne pierdem capacitatea de a reactiona rapid. ”

 

Solutia: Pur si simplu adaugati o miscare de putere intr-un antrenament regulat : Efectuati un ghemuit  si apoi sariti rapid in sus si reveniti la pozitia de pornire.

 

9.A noua greseala: Ramai la programe de antrenament cu impact redus

 

Bicicleta eliptica ,cursuri de aerobic sunt  programe de antrenament cardio, dar ele nu fac prea multe pentru densitatea osoasa. Pentru a opri osteoporoza, veti avea nevoie de un anumit impact, spune Andrews. “Impactul este o parte integranta in mentinerea sanatatii oaselor: Impactul se deplaseaza in sus pe picior si este absorbit la nivelul soldului, contribuind astfel la prevenirea fracturii de sold dupa menopauza” De fapt, un studiu recent publicat in revista „Medicine and Science in Sport and Exercise”  a aratat ca alergatul scade semnificativ riscul de fractura de sold si osteoartrita.

 

Solutia: Adaugati  la antrenament  jogging, sprint, sarituri si franghie.

 

10.A zecea greseala:Nu dati importanta cu ceea ce va incaltati

 

Cine nu iubeste cumparaturile? Dar e un lucru sa cumperi o geanta  sau un pantof elegant  si  altul de a investi in niste pantofi de fitness. “Pantofii ieftini care nu sunt din punct de vedere biomecanic  potriviti pentru activitati specifice ,pot crea un dezechilibru la nivel plantar si ar putea duce la o problema de coloana vertebrala “, spune Olanda. Pantofii pentru tenis, de exemplu, sunt conceputi pentru a sprijini  piciorul sa stea fixat dintr-o parte in alta, precum si inainte si inapoi, in timp ce pantofii de alergat sunt conceputi pentru a va ajuta sa avansati. “Pantofii gresiti ar putea provoca, de asemenea,o entorsa de glezna”, spune Olanda.

 

Solutia: Cumparati-va pantofi de sport adecvati activitatii pe care o desfasurati.

 

Inflamatia si bolile autoimune

autoimmune_attack_graphic

Adevarul  este ca ALIMENTATIA CONTEAZA!

Hiper-permeabilitatea  intestinului, indiferent daca puteti sa o simtiti sau nu, este de multe ori o cauza semnificativa a unei  liste extrem de lungi si tot mai mare de boli. Cascada inflamatoare care are loc prin orice fel de stimulator (dieta, medicamente, infectii, stres, hormoni, neurologic sau metabolic) poate creste permeabilitatea intestinala si permite initierea mecanismului  intestinului permeabil.

 Datorita varietatii de stimuli care declanseaza inflamatia, adesea este posibil sa se reduca reactivitatea sistemului imunitar al unui individ, dar nu sa fie vindecata daca intestinul permeabil nu este declansatorul primar pentru procesul inflamator. Exista mai multe modele de autoimunitate, desi, este din ce in ce mai bine acceptata ideea ca odata ce se dezvolta autoimunitatea va creste si permeabilitatea intestinala.

 Autoimunitatea poate fi pusa in remisie si acest lucru poate imbunatati conditiile de viata, dar poate fi, de asemenea, pornita din nou,in cazul in care circumstantele vietii se schimba. Este considerata “incurabila”. Ati putea fi capabil de a schimba aceasta conditie, dar sa credeti ca doar schimbarea dietei,suplimentele alimentare va pot vindeca,in general, veti fi dezamagit. Cand stresul preia comanda,in ciuda unei alimentatii sanatoase,atunci totul va izbucni. Aceasta inflamatie este initiata de nivelurile crescute de iNOS (oxid nitric inductibil), care determina o crestere imediata a permeabilitatii intestinale la fel de mult ca nivelurile de cortizol crescute de stres. Odata ce acest lucru se intampla, particulele de proteine ​​serice se absorb in intestinul permeabil si  devin extrem de reactive. Glutenul este o proteina serica extrem de comuna care devine reactiva intr-o situatie de permeabilitate din cauza unei expuneri  zilnice.

 Daca va incarcati cu prea multe proiecte, manancati prost, aveti  un somn nelinistit si scurt, atunci puteti paria ca permeabilitatea intestinala va creste si alimentele vor incepe sa intre in sange.Sistemul imunitar va incepe apoi sa recunoasca aceste proteine ​​ca si alte proteine ​​similare, cum ar fi cerebelul, tiroida, etc .. Atunci cand se instaleaza aceasta situatie, veti experimenta simptome care, in general, sunt foarte indepartate de ceea ce cineva ar considera a fi legate de alimente, deoarece acestea nu se simt in intestin. Va veti confrunta cu pierderi de memorie, durere, oboseala, somn prost, anxietate sau disfunctii endocrine. Atunci cand anticorpii se combina cu proteinele ​​noastre structurale, anumite gene specifice sunt transformate intr-un tip special de celule imunitare in organism.Se produc anumite reactii chimice inflamatorii  si sunt create  citokinele, care ataca celulele creierului. De fapt, aceste niveluri crescute de citokine se intalnesc in anumite conditii ,cum  ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multipla si chiar autism.

 

Dupa cum vedeti  bolile autoimune nu sunt diagnosticate clinic pana cand nu se va vedea distrugerea tesutului. Pentru unele afectiuni neurodegenerative, aveti nevoie de pana la 70 % demielinizare (leziuni ale nervilor), inainte de a se afisa pe un RMN. Nu va puteti permite sa asteptati  acest tip de distrugere avansat inainte de a lua masuri. Daca va deranjeaza orice simptom sau daca suferiti de orice conditie pe care am enumerat-o in „Inflamatia ne controleaza viata” ,trebuie sa luati masuri si sa va schimbati stilul de viata si sa puneti  „Stop” procesului inflamator. Inflamatia poate fi un mare prieten in acest sens. Priviti-o ca un semn de avertizare timpurie si luati masuri inainte de a se transforma intr-un incendiu care se dezlantuie , iesit de sub control, dintr-un tesut la altul.

 

 De fapt, 1 din 12 femei si 1 din 24 de barbati au de-a face cu inflamatia cronica. Numarul de persoane nediagnosticate  este, de fapt, mult mai mare. Persoanele cu inflamatii in fazele timpurii nu vor lua nici o decizie de schimbare dietetica. Aceasta este o presupunere inexacta, deoarece autoimunitatea este adesea declansata de factori care nu sunt legati strict de dieta si dieta poate deveni un trigger secundar mai tarziu in dezvoltarea inflamatiei. Daca aveti de-a face cu inflamatia, ar trebui sa va faceti o evaluare completa asupra a ceea ce mentine si intretine aceasta inflamatie:

 

-Stil de viata:

             -Inlaturati factorii declansatori ( Stresul, supra-excitarea, somn nelinistit, glicemie modificata, comportament  social) Factorii stilului de viata au o influenta uriasa. Raspunsul la stres declanseaza marcatorul imunitar IL6 care porneste aceasta cale ,numita, Th17 imunitar, care este pista declansatoare a autoimunitatii .

            – Refaceti mecanismele benefice : cautati  dragostea si aprecierea,  pastrati o atitudine pozitiva,faceti sport (antrenati-va sistemul cardiac), un somn adecvat, restabiliti echilibrul  zaharului din sange si facilitati interactiunile sociale sanatoase. Toate aceste lucruri cresc nivelul de opioide naturale sistemice care activeaza calea Th3  imunitara, care reduce autoimunitatea.

-Sprijin alimentar: stabilizarea zaharului din sange, elimina produsele alimentare care declanseaza autoimunitatea si refaceti peretele intestinal prin refacerea florei corespunzatoare ,a nivelului de oxid nitric si de glutation.

Amintiti-va ca o gama larga de probleme de sanatate, inclusiv, dar nu limitat la durere cronica, obezitate, ADD / ADHD, neuropatie periferica, diabet zaharat, boli de inima, accident vascular cerebral, migrene, probleme cu glanda tiroida, probleme dentare si cancer sunt toate inradacinate in inflamatie, care trebuie sa fie abordata in mod corespunzator in cazul in care doriti sa va vindecati.

Sursa: http://www.helpmychronicpain.com/blog/bid/114031/Autoimmune-Diseases-On-The-Rise-How-To-Minimize-Your-Risk

Inflamatia ne controleaza viata !

inflamatie

 

Aveti persoane apropiate care se plang adesea de durere,cu obezitate, ADD / ADHD, neuropatie periferica, diabet zaharat, boli de inima, accident vascular cerebral, migrene, probleme cu glanda tiroida, probleme dentare sau cancer?

 

Daca ati raspuns afirmativ la oricare dintre aceste tulburari aveti de-a face cu inflamatie.

Din pacate, cei  mai multi dintre noi sufera de una sau mai multe dintre aceste afectiuni, dar nu au nici o idee cum sa elimine inflamatia.Majoritatea consuma antiinflamatoare ,dar acestea nu trateaza , de fapt, cauza inflamatiei.De multe ori oamenii raman foarte nedumeriti, atunci cand isi dau seama ca cea mai mare parte a bolilor inflamatorii incepe in intestin cu o reactie autoimuna care progreseaza in inflamatie sistemica.

Unde incepe inflamatia?

Intestinului este format dintr-o membrana semi-permeabila incredibil de mare si complicata. Suprafata  intestinului poate acoperi doua terenuri de tenis.Gradul de permeabilitate variaza ca raspuns la o varietate de conditii mediate chimic. De exemplu, atunci cand nivelul cortizolului dvs. este ridicat din cauza stresului  mucoasa intestinala devine mai permeabila in timp real.

Apoi,consumul de alimente procesate,pline de zaharuri si diferite ingrediente, toxinele, virusurile, drojdiile, bacteriile au posibilitatea de a trece prin intestin si intra in fluxul sanguin.Acest lucru este cunoscut sub numele de sindrom de intestin permeabil.

 Atunci cand mucoasa intestinala este in mod repetat deteriorata din cauza reaparitiei sindromul de intestin permeabil, celulele deteriorate numite microvilli devin incapabile sa-si faca treaba in mod corespunzator. Ei  intra in imposibilitatea de a procesa si de a utiliza nutrientii si enzimele, care sunt vitale pentru o buna digestie.In cele din urma, digestia este afectata si absorbtia nutrientilor este afectata negativ. Asa cum se intampla mai mult prin expunere, corpul tau initiaza un atac asupra acestor cotropitori straini. Acesta raspunde cu inflamatie, reactii alergice si alte simptome.

V-ati putea intreba, care este partea negativa a inflamatiei si a reactiilor alergice in curs de desfasurare?

 Poate parea destul de inofensiva, dar aceasta situatie poate duce la numeroase boli grave si debilitante. Din moment ce sistemul imunitar poate deveni suprasolicitat, acesta declanseaza raspunsuri inflamatorii care se succed continuu .Acestea afecteaza nervii, organele, tesuturile conjunctive, articulatiile si muschii.

Inflamatia declanseaza simptomele bolii!

 Prezenta inflamatiei este ceea ce face mai perceptibila boala  unui individ. Se poate si de multe ori incepe cu ani in urma ,inainte de a exista la un nivel suficient de extins pentru a fi evident sau semnificativ clinic.  S-ar putea argumenta, de asemenea, ca fara inflamatie cele mai multe boli nu ar mai exista. Aruncati o privire la aceasta lista de boli si relatia lor cu inflamatia:

 

Boala

Mecanism

Alergie

4 tipuri de raspuns mediat imun + sensibilitate, toate  provoaca inflamatie

Alzheimer

Inflamatia cronica distruge celulele creierului

Anemie              

Citokinele  inflamatorii ataca productia de eritropoietina

Spondilita anchilozanta

Citokinele inflamatorii induc reactii autoimune impotriva articulatiilor

Astm

Citokinele inflamatorii induc reactii autoimune impotriva invelisului cailor respiratorii

Autism

Citokinele inflamatorii induc reactii autoimune in creier suprimand  dezvoltarea emisferei drepte

               

Artrita  

Citokinele inflamatorii distrug cartilajul articular si lichidul sinovial

Sindromul de tunel carpian

Inflamatia cronica cauzeaza tensiune musculara excesiva si duce la scurtarea tendoanele in antebrat si articulatie,rezultand comprimarea nervilor.

Boala Celiaca    

Inflamatia cronica duce la distrugerrea mucoasei intestinale

Boala Crohn

Inflamatia cronica duce la distrugerrea mucoasei intestinale

Insuficienta cardiaca congestiva

Inflamatia cronica contribuie la slabirea muschiului cardiac

Eczema

Inflamatia cronica a intestinului si ficatul cu o detoxifiere ineficienta si de multe ori cresterea anticorpilor impotriva transglutaminasei 3.

Fibromialgie

Inflamarea tesutului conjunctiv , de multe ori datorat  alergiilor alimentare si exacerbate de dezechilibre nutritionale si neurologice secundare.

Fibroza

Citokinele inflamatorii ataca tesutul traumatizat

Inflamarea vezicii biliare

Inflamatie de duct biliar sau excesul de colesterol produs ca raspuns la inflamatia intestinala

GERD

Inflamatia esofagului si a tractului digestiv ,urmate aproape intotdeauna de sensibilitate alimentara si dezechilibrul pH-ului                                                        

Sindrom Guillain-Barre

Atac autoimun al sistemului nervos cauzat de o reactie autoimuna la factorii de stres externi, cum ar fi vaccinurile.

Tiroidita lui Hashimoto

Reactie autoimuna originara in intestin , declansata de anticorpi impotriva enzimelor si proteinelor tiroidiene

Atac de cord

 Inflamatie cronica, care contribuie la ateroscleroza coronariana

Insuficienta renala

Citokinele inflamatorii scad circulatia la nivel renal si astfel  este afectat sistemul tubulo-glomerular de la nivelul rinichiului

Lupus

Citokinele inflamatorii induc un atac autoimun impotriva tesutului conjunctiv

Scleroza multipla

Citokinele inflamatorii induc reactii autoimune impotriva tecii de mielina

Neuropatia       

Citokinele inflamatorii induc reactii autoimune impotriva tecii de mielina ,sistemului  vascular si a tesuturilor conjunctive care irita nervii.

Pancreatita

Citokinele inflamatorii ataca celulele pancreatice

Psoriazis

Inflamatie cronica a intestinului si ficatul , impreuna cu o detoxifiere ineficienta

Polimialgie reumatică

Citokinele inflamatorii induc reactii autoimune impotriva tesutului muscular si a tesutului conjunctiv

Artrita reumatoida

Citokinele inflamatorii induc reactii autoimune impotriva articulatiilor

Sclerodermia

Citokinele inflamatorii induc un atac autoimun impotriva tesutului conjunctiv

Infarct

Inflamatia cronica promoveaza evenimente tromboembolice

Complicatii chirurgicale

Citokinele inflamatorii (de multe ori pre-datand inainte de operatie) intarzie sau previn vindecarea

 De ce Inflamatia trebuie sa fie abordata de la radacina …

Faptul ca sistemul imunitar conduce procesul inflamator in boala este bine stabilit. Din pacate, medicina  ofera putine raspunsuri reale cu privire la gestionarea sau depasirea procesului autoimun. Abordarea tipica pentru terapie este de a suprima raspunsul imun cu agenti imunosupresivi sau, uneori, steroizi. Ambele abordari sunt concepute pentru a reduce inflamatia, dar nici unul nu  opreste procesele bolii de baza sau nu permite tesuturilor deteriorate sa se regenereze.

 Daca nu  opriti cauza reala de incendiu (inflamatia), tot ce ati facut este sa amanati inevitabilul si, posibil,sa distrugeti mai mult din cladire (organism) , permitand focului sa mocneasca intr-o forma subclinica.

 

Legatura dintre disfunctia intestinului si a bolilor inflamatorii

Termenul de inflamatie rareori formeaza o imagine cu adevarat corecta in mintea cuiva, cu exceptia cazului in care cineva a experimentat-o.  Inflamatia  este absolut necesara pentru procesele de reparatie normale. O problema cu inflamatia apare atunci cand reglementarea inflamatiei nu este temperata sau controlata.

S-a aratat ca multe dintre bolile inflamatorii de care noi suferim sunt mediate de sistemul digestiv, dar nu sunt prezentate ca si probleme intestinale. Dr. Maios Hadjivassiliou din Marea Britanie, o autoritate in lume privind sensibilitatea la gluten, a raportat in The Lancet , ca “sensibilitatea la gluten poate fi, in primul rand si uneori, in mod exclusiv o boala neurologica.” Acest lucru inseamna ca oamenii arata sensibilitatea la gluten prin probleme legate de functionarea creierului , in ciuda faptului ca nu au nici un fel de probleme gastro-intestinale. Dr. Hadjivassiliou arata faptul ca anticorpii pe care o persoana sensibila la gluten ii dezvolta pot fi direct si unic tintiti catre creier.

Un alt autor,care a publicat intr-un numar recent din revista Pediatrics , a declarat: “Acest studiu sugereaza ca variabilitatea tulburarilor neurologice care apar in boala celiaca este mai larga decat cele raportate anterior si includ tulburari neurologice  mai  comune, cum ar fi dureri de cap cronice, intarziere de dezvoltare, hipotonie si tulburari de invatare sau ADHD . “In mod clar, ar trebui extinse criteriile de evaluare si  probabil, definirea bolii, atunci cand un pacient prezinta simptome care nu se incadreaza intr-un caz clinic tipic.

Cum  evaluam boala inflamatorie?

Deoarece inflamatia este de obicei mediata de intestin, este un punct de plecare logic in procesul de evaluare al oricarui pacient. Exista sapte zone comune, care ar trebui sa fie luate in considerare atunci cand cautam factorii cauzali pentru disfunctii gastro-intestinale, care creeaza mediul de inflamatia cronica:

-Dieta: alcool, gluten, cazeina, alimentele procesate, zahar, Fast Food

-Medicamente: Corticosteroizii, antibioticele, antiacizii, xenobioticele

-Infectii:cum ar fi Helicobacter pylori, Candida sau bacteriene, infectarea virala sau parazitara

-Stresul: Cresterea Cortizolul si a catecolaminelor

-Hormonale: hormonii tiroidieni, progesteronul, estradiolul, testosteronul

-Neurologice:traumatism cranian, accident vascular cerebral,proces de neuro-degenerare

-Metabolice: produsi finali de glicoliza (produsi finali inflamatorii din metabolismul zaharurilor),  inflamatia intestinala

Surse:

  • Immune response to dietary proteins, gliadin and cerebellar peptides in children with autism. Nutritional Neuroscience 7(3):151-161, June 2004.
  • New Insights into Rheumatoid Arthritis Preclinical Rheumatoid Arthritis
  • A gut feeling for immune dysregulation and neuroinflammation in autism. The Autism File; 2009.
  • Does cryptic gluten sensitivity play a part in neurological illness? The Lancet, Volume 347, Issue 8998, Pages 369 – 371, 10 February 1996
  • Range of Neurologic Disorders in Patients with Celiac Disease: PEDIATRICS Vol. 113 No. 6 June 1, 2004

De ce veganii au adesea deficit de vitamina B12?

vegan

Un om inmagazineaza intre 2.000 si 3.000 de picograme de vitamina B-12 pe zi.B-12 ajuta la transformarea homocisteinei in metionina.Atunci cand acest lucru nu se intampla, nivelul homocisteinei creste.Studii recente au asociat un nivel crescut de homocisteina cu bolile de inima , deteriorarea arterelor si a nervilor.Desi multe alimente vegane se spune ca ar avea vitamina B-12 activa, nici unul nu creste nivelul de  B-12 sau previne pierderea acesteia.Exista o varietate de simptome datorate deficientei de B-12, care este un pericol pentru vegani .

Simptomele initiale pot include :

 -consum redus de energie, dar aceasta poate provoca leziuni ale nervilor permanente in cele din urma,

 - depresie,

 - senzație de amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor,

 - nervozitate,

 - paranoia,

 - reflexe hiperactive,

 - tulburari de memorie,

 -modificari de comportament.

 Conform Blogului doctorului Cousen :

 “Cercetarea consecventa pe parcursul ultimului deceniu a demonstrat ca vegani , de toate varstele si sexele au un risc mult mai mare de a deveni deficitari in vitamina B-12..

 Acest deficit este valabil mai ales la nou-nascuti …

Vestea buna este ca un studiu important … a aratat ca  a existat o crestere  si  o dezvoltare normala la copiii care au fost alaptati la san timp de 6 luni minim, atunci cand s-a suplimentat vitamina B-12  …

Este opinia mea medicala, ca si vegan din 1973  si ca o persoana care este  angajata sa sprijine pe toti cei care aleg sa devina vegani, ca ar fi intelept sa includa unele suplimente de B-12 in dieta lor . “

 O dieta vegetariana stricta, una care nu include surse de proteine ​​animale de orice fel, poate fi periculoasa – chiar mortala pentru anumite persoane. Cu toate acestea, exista de foarte multe ori consecinte asupra sanatatii la vegani, si anume lipsa anumitor substante nutritive necesare pentru a optimiza sanatatea .  Dr. Gabriel Cousens , care este un devotat  vegan , explica in blog-ul  sau  o astfel de problema legata de  vitamina B12 .

 De ce Veganii au adesea deficit de vitamina B12?

 Cele cateva alimente, care sunt surse de vitamina B12 ,sunt de fapt analogi de vitamina B12  . Un analog este o substanta care blocheaza absorbtia vitaminei B12, astfel nevoia  organismului de nutrienti creste. Vitamina B12 se gaseste aproape exclusiv in tesuturile animale, pe care vegani si vegetarieni nu le mananca de obicei:

 -Carne de vita si ficat de vita       

 -Carne de miel

 -Carne de vanat

 -Somon

 -Creveti

 -Scoici    

 -Carne de pasare

 -Oua

 Acesta este motivul pentru care deficitul de vitamina B12 este extrem de comun la vegetarieni si vegani , dar multi nu sunt constienti ca este o problema pana cand  nu este prea tarziu. Chiar daca vitamina B12 este solubila in apa, aceasta nu se excreta rapid  ca alte vitamine solubile in apa. In schimb, B12 este stocata in ficat, rinichi si alte tesuturi ale corpului si, ca rezultat, un deficit nu se poate observa decat peste un numar de ani.

 Acesta este un motiv serios de ingrijorare, pentru ca, dupa aproximativ sapte ani de deficit de vitamina B12 pot aparea leziunile cerebrale ireversibile si alte probleme . Exceptia este la sugari si copii, la care nu au fost inca stabilite rezervele de B12, astfel semnele si simptomele au tendinta de a deveni evidente mai rapid.

 De ce deficienta de vitamina B12 este grava?

 La inceput, deficitul de vitamina B12 poate determina modificari in starea ta de spirit, cum ar fi lipsa de motivatie sau sentimente de apatie. Aceasta poate duce la  tulburari de memorie, slabiciune musculara si – unul dintre semnele  distinctive – oboseala. Vitamina B12 este cunoscuta sub numele de „vitamina energie”, iar corpul tau are nevoie de o serie de functii vitale, inclusiv productia de energie, precum si:

-o buna digestie, absorbtia alimentelor, utilizarea  fierului,  metabolismul carbohidratilor si grasimilor,

-o functie a sistemului nervos sanatoasa,    

-promovarea cresterii si dezvoltarii nervoase normale,

-ajuta la formarea de celule rosii din sange, longevitate, circulatie corespunzatoare,

-productia de hormoni  ai suprarenalelor,

-functionarea sanatoasa a sistemului imunitar,

-mentine sanatatea reproductiva si sarcina,

- imbunatateste starea de spirit,claritate mentala, concentrare, o memorie mai buna

-energie fizica, emotionala si mentala

 De-a lungul timpului, in cazul in care pe termen lung, deficitul de vitamina B12 devine cronica, aceasta poate duce la afectiuni grave, ireversibile, inclusiv:

 -Depresie          

 -Dementa si Alzheimer

-Anemie

-Probleme neurologice si neuropsihiatrice        

-Probleme de fertilitate la femei

-Boli de inima

-Cancer

 Printre femeile gravide, femeile care alapteaza si copii,  deficitul de vitamina B12 poate fi deosebit de devastator. Femeile gravide cu deficit de vitamina B12 au un risc crescut de a avea un copil nascut cu defecte de tub neural, o clasa de malformatii congenitale care afecteaza creierul copilului si maduva spinarii. Spina bifida, care poate provoca paralizie, este un tip de defect de tub neural, cum este anencefalia, care este letal. Un deficit de vitamina B12 a fost, de asemenea, legat de infertilitate si avorturi spontane repetate.

 Daca dieta ta nu include produse de origine animala si alaptati, copilul ar putea dezvolta, de asemenea, anomalii ale creierului cauzate de o deficienta de vitamina B12. Potrivit unui studiu cu privire la dieta „Hallelujah” – un regim alimentar strict vegan –facut  de catre cercetatorul Michael Donaldson, Ph.D. de la Universitatea Cornell:

“Studiul nostru a aratat primele semne de deficit de vitamina B12, la 26 din cele 54 de persoane testate, dupa ce au urmat dieta Halleluja timp de doi si patru ani.”

 El a remarcat nu numai ca sursele de alimente cu vitamina B12 sunt rare, dar si ca deficitul este deosebit de periculos pentru mame insarcinate si care alapteaza si pentru copii:

“Pe baza studiilor publicate si rezultatelor noastre, nivelul vitaminei B12 la vegani nu poate fi optim. Femeile gravide, mamele care alapteaza, sugarii si copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la lipsa de vitamina B 12. Asigurarea nivelului de B12 adecvat este esentiala pentru dezvoltarea neurologica normala cu lipsa unor daune permanente. “

 De ce nu puteti absorbi suficienta vitamina B12 de la plante?

 Daca sunteti un vegan, poate va ganditi ca putetii manca doar o selectie de alimente vegetale care contin vitamina B12 –  alimente fermentate, cum ar fi tempeh si alge, cum ar fi spirulina – si sa fie bine. Dar nu este asa, deoarece aceste alimente contin analogi de vitamina B12 ,impreuna cu vitamina B12 activa. Rezultatul este ca a manca aceste alimente poate face in cele din urma nivelul de vitamina B12 sa scada.

 Dr. Cousens a explicat :

 “Pana in acest moment, multi dintre noi au simtit ca suplimentarea alge marine sau formule probiotice a fost suficient pentru protectia impotriva deficitului de B12 . Acest lucru nu pare sa fie asa. In dieta macrobiotica, unde se gateste  , vom vedea un procent foarte mare de copii care au de fapt, retard de crestere ca urmare a unei absorbtii scazute de B12. Multi dintre noi au consumat spirulina pentru a evita un deficit de B-12 .

 Desi cercetarea nu este pe deplin convingatoare, stim ca … aceste substante au vitamina B12 activa asemanatoare celei umane. Problema este ca  au, de asemenea, o cantitate semnificativa de analog B-12, care concureaza cu  B12 activ uman … Folosind abordarea de reducere a acidului metil malonic, care este in prezent standardul de aur in cercetare, au aratat ca, atunci cand oamenii au folosit nori uscat  din Japonia, el  ,de fapt,  a  crescut acidul metil malonic (MMA) , ceea ce inseamna ca a redus nivelul de B12.

Prin urmare, nori ar putea inrautati deficitul de B12.  Nici alimente din Europa sau SUA,care au fost testate pentru scaderea acidului metil malonic nu au aratat vreo inbunatatire. “

 Celalalt argument des folosit de catre vegani este ca organismul poate produce vitamina B12 de la bacteriile din intestinul gros, deci surse suplimentare nu sunt necesare. Desi este adevarat ca organismul dumneavoastra  produce B12 in acest fel, corpul  nu va fi capabil sa-l absoarba.

 Conform declaratiei Dr. Cousens  :

 “Noi  producem B12 de la bacteriile din intestinul nostru gros, dar din moment ce acest lucru este produs intr-o zona  mai jos fata de cea in care se resoarbe B 12 ,atunci vitamina B12 nu este disponibila pentru absorbtie. “

 

 Ce optiuni au veganii?

 Daca sunteti deschis la acest lucru, va sugeram,in primul rand adaugarea unor produse alimentare de origine animala in dieta dumneavoastra.Cum B12 este disponibil in forma sa naturala doar in surse de alimente de origine animala,acest lucru nu trebuie neaparat sa fie carne – ouale si produsele lactate sunt, de asemenea, optiuni. Alimente ce ar trebui incluse in dieta:

 - vita si ficatul de vita crescuta cu iarba

 - pui ecologic, crescut in curte

-produse lactate

-oua ecologice

 Daca nu consumati suficient din aceste produse de origine animala, pentru a obtine suficienta vitamina B12, va recomandam un supliment de vitamina B12.

 Cand imbatranim, mucoasa stomacului isi pierde treptat capacitatea sa de a produce acid clorhidric, care elibereaza vitamina B12 din alimente . Daca aii peste 50 de ani, este sigur ca nu se absoarbe vitamina B12 la un nivel optim.

 Dar,  cele mai multe multi-vitamine vandute astazi sunt o pierdere de bani atunci cand vine vorba de potentialul lor de calitate a vitaminei B12 .

 O parte din motivul pentru care vitamina B12 este atat de dificil de a fi absorbita este faptul ca necesita o proteina suplimentara -un factor intrinsec – care se leaga de vitamina B12 si permite corpului sa-l absorba in sange  .

 Pentru ca este mult mai mare decat orice alta vitamina, este nevoie de masuri extraordinare pentru a impinge  aceasta molecula in sange. Dar, in cazul in care organismul dumneavoastra nu produce suficient acid gastric, care poate aparea pe masura ce inaintati in varsta si, de asemenea,  asociat cu alte conditii, cum ar fi indigestie, arsuri la stomac si boala de reflux gastric (GERD), atunci organismul dumneavoastra nu produce suficient factor intrinsec .

 Indiferent de optiunea pe care o alegeti – alimentele de origine animala sau un supliment de B12 – va recomandam sa incepeti imediat, daca sunteti vegan, deoarece acest lucru ar putea sa va ajute sa preveniti probleme grave de sanatate care pot aparea in viitor.

Sursa : Dr.Counsens’Blog

Informatii despre metabolism pe care le credeti a fi adevarate !

metabolism-map

1. Sa ai un metabolism bun este important doar atunci cand doresti sa pierzi in greutate sau sa te ​​menti.

Dimpotriva,in conformitate cu dieteticiana Rachel Berman, autor al cartii „Boosting Your Metabolism for Dummies”, un metabolism bun aduce o gama variata de beneficii, dincolo de obtinerea unei siluete frumoase pentru sezonul de costume de baie.

Acestea includ:

-Mai multa energie

-Un somn mai linistit

-O stare de spirit imbunatatita si o concentrare mai mare

-Muschii mai puternici si o mai buna mobilitate

-Un control imbunatatit al glicemiei (deosebit de important pentru diabetici)

-Imbunatatirea tensiunii arteriale si sustinerea sanatatii inimii

 

2. Nu va puteti schimba metabolismul.

In timp ce expertii sunt de acord ca exista o componenta ereditara a metabolismului, stilul de viata, ceea ce dumneavoastra mancati si cat de activ sunteti,in special, dar chiar si anumite lucruri, cum ar fi modul in care va gestionati stresul, pot avea un efect puternic asupra metabolismul. De fapt, metabolismul se schimba de la sine in timp si ajunge la un rezultat  deprimant. Dupa 20 de ani, rata metabolica scade cu  5% pana la 10% in fiecare deceniu, datorita faptului ca pierdeti ,in mod natural, masa musculara si  obtineti masa de  grasime pe masura ce  inaintati in varsta. De cealalta parte ce puteti face? Puteti construi masa musculara inapoi cu ajutorul unui antrenor de fitness pregatit pentru a te invata anumite exercitii , impreuna cu un regim alimentar echilibrat, plin de proteine ​, fructe, legume si cereale integrale.

 

 

3. Cofeina stimuleaza metabolismul.

OK, este partial adevarata. Da, cofeina mareste temporar metabolismul. Dar prea multa cofeina, care se gaseste in suplimente pentru scadere in greutate sau in Cola dietetica, de obicei, poate creste nivelurile de cortizol in organism, un hormon de stres care declanseaza eliberarea glucozei in sange. Un cortizol ridicat inseamna prea multa glucoza care circula in organism, pe care, daca nu o ardem prin activitate, este stocata sub forma de grasime. Ceea ce va sugeram este sa va limitati la o ceasca pe zi de cafea cu cofeina si evitarea suplimentelor care contin cofeina.

 

 

 

4. Cand  pierdeti  in greutate, pierdeti automat tesutul adipos din organism si, prin urmare, se imbunatateste metabolismul.

Nu este chiar asa. Dietele super-restrictive si dieta fara exercitii fizice pot duce la pierderea  masei de grasime cat si a masei musculare .Pentru a va mentine,sau (chiar mai bine)a va creste masa musculara in timp ce incercati sa pierdeti in greutate, asigurati-va ca exercitiile fizice regulate sunt o parte din planul dumneavoastra.Exercitiile fizice trebuie sa includa o parte de formare a rezistentei si alta de ardere a caloriilor- cardio.

 

 

 

5. Cu cat sunteti mai gras cu atat este mai lent metabolismul dumneavoastra.

Nu este asa!Cu cat esti mai gras cu atat mai mult corpul tau trebuie sa lucreze pentru a mentine functiile de baza sa functioneze optim- sa respirati, sa ajute inima sa functioneze normal, parul sa creasca, etc. De aceea, spun cercetatorii, chiar si cele mai mici schimbari in dieta ta pot determina o pierdere in greutate si o schimbare a metabolismului.

 

 

 

6. Cand pierdeti in greutate, metabolismul se accelereaza.

Gresit din nou! Cu cat ii este mai usor organismului sa se ocupe de functiile de baza , cu atat metabolismul incepe sa se opreasca. Acesta este motivul pentru care este atat de usor sa recapeti greutatea dinainte, daca nu vei continua sa acorzi  cu adevarat atentie la cat de mult mananci si cat de activ esti.

 

 

7. In general dam vina pe tiroida pentru un  metabolism lent .

Desi este adevarat ca problemele cu glanda tiroida pot afecta metabolismul,cercetatorii spun ca problema este relativ rara. De cele mai multe ori, un metabolism lent tine de  factorii care sunt  controlati de dumneavoastra si, chiar si atunci cand tiroida sau genetica sunt implicate, puteti (si ar trebui) sa amortizati efectele lor cu exercitii fizice si o dieta sanatoasa.

 

 

 

8. Pentru a pierde in greutate, mancati  alimente condimentate pentru a accelera metabolismul.

Alimentele picante doar dau un mic impuls metabolismului si doar pentru o perioada limitata de timp. Expertii cred ca este putin probabil ca o dieta plina de sosuri iuti pot duce la o pierdere semnificativa in greutate.

 

 

 

9. Mancatul noaptea tarziu incetineste metabolismul .

Ceea ce mananci si cat de mult, este mult mai important pentru metabolismul decat atunci cand il mananci. Nu exista nici o dovada ca masa luata dupa ora 19 este metabolizata diferit fata de mesele consumate in timpul zilei. Este mult mai probabil faptul ca v-ati facut un  obicei de a lua mici gustari dupa  ce s-a lasat intunericul si astfel  va  supraalimentati  pe timp de noapte doar in ideea ca pe timpul zilei sa mancati mult mai putin.

 

 

 

10. Exercitiile cardio sunt mult mai bune  pentru pierderea in greutate pe termen lung, decat orice alt tip de exercitiu.

In timp ce exercitiile cardio duc la o rapida  ardere a caloriilor, construirea masei musculare prin exercitii de rezistenta va  vor accelera pe termen lung metabolismul, astfel incat organismul dumneavoastra devine mai eficient la arderea caloriilor.

 

 

 

11. Saritul peste mese nu are nici un efect asupra metabolismului.

Dimpotriva , perioadele lungi de timp in care nu mancati pot pacali metabolismul in gandire –el crede ca nu aveti ce manca si de fiecare data cand primeste ceva il depune pentru a supravietui.Trei mese pe zi, care contin un amestec sanatos de proteine, grasimi bune, fructe , legume si cereale integrale este cea mai buna alegere pentru pastrarea unui metabolism sanatos.

 

Negresa cu cartofi dulci

brownie Sursa: Deliciously Ella

Ingrediente:

- 2  cartofi  dulci medii

- 2/3  ceasca de migdale macinate

- 1/2 cana de faina de hrisca sau faina de orez brun

- 14 curmale deshidratate

- 4 linguri de cacao pura

- 3 linguri de sirop pur sirop de artar

- Un varf de cutit de sare

Preparare:

Incalziti cuptorul la 180 ° C, apoi curatati cartofii dulci. Taiati cartofii in bucati si ii puneti sa se coaca la abur aproximativ douazeci de minute, pana cand devin foarte moi.Dupa ce s-au copt,se adauga curmalele,apoi se mixeaza si acest amestec se toarna peste celelalte ingrediente.Se amesteca totul bine.

Puneti intr-un vas hartie de copt si adaugati compozitia.Se lasa aproximativ douazeci de minute la cuptor. Scoateti tava si lasati sa se raceasca timp de aproximativ zece minute.

Pofta buna!