ENERGIE SI VITALITATE

Pentru unii oameni, pur si simplu, capacitatea de a incerca sa obtina energia necesara  efectuarii  a cat  mai multor activitati in ziua de azi, este foarte scazuta. Rezultatul, de multe ori, este “oboseala” – care, dupa o perioada de activitate mentala sau corporala, este caracterizata printr-o capacitate diminuata de munca si eficienta redusa , care poate fi insotita de o senzatie de oboseala, somnolenta, modificari ale dispozitiei si dureri de crestere.

Nutritia adecvata si corespunzatoare este esentiala pentru un metabolism energetic sanatos. Fara aportul  optim zilnic  de vitamine, minerale, aminoacizi, fitonutrienti si energie, sub forma de adenozin trifosfat -ATP- (care poate fi considerat echivalentul nostru uman de benzina), vitalitatea optima si performanta fizica nu va fi atinsa. Chiar si cu ceea ce poate fi considerat aport nutritional “adecvat”, cererea de energie poate depasi  aportul  in prezenta unui stres emotional, social si fizic.

Acesti factori de stres epuizeaza rezervele de nutrienti printr-o serie de cai biochimice care, lasate fara energie vor duce la unul sau un numar de sisteme  afectate. Impactul acesta duce la scaderea productiei de energie si oboseala. Acesta ar putea fi sistemul digestiv, care a fost afectat. De exemplu, nu se absorb substante nutritive necesare pentru  a face ATP . Sau suprarenalele si glanda tiroida au fost afectate ,iar, ca urmare, nivelul de energie incepe sa scada.

Anemia feripriva poate fi de asemenea o cauza majora a oboselii. Un nivel scazut de fier poate fi din cauza procesului de absorbtie din intestin ,care a devenit ineficient (un numar de factori pot juca un rol aici – acidul din stomac insuficient, substante, cum ar fi fitatii, gasiti in cereale si taninuri din ceai care inhiba absorbtia). In afara de anemia feripriva, niveluri scazute de acid folic si vitamina B12 pot produce, de asemenea, anemie, fie megaloblastica sau pernicioasa.

In Sindromul oboselii cronice (CFS)  vom vedea o imagine cronica de oboseala, impreuna cu o serie de alte simptome cum ar fi:

  • uitarea, pierderea memoriei, stare confuzionala sau dificultate de concentrare
  • dureri de gat
  • ganglioni limfatici usor mariti la nivelul gatului sau axilei
  • dureri musculare
  • dureri articulare fara roseata sau tumefiere locala
  • cefalee (durere de cap) ale carei caractere sunt diferite de cele din trecut
  • somn neodihnitor (la trezire persoana se simte obosita)

Aceasta este de obicei insotita de o  imunitate scazuta, eventual, un virus latent inca persistent, o proasta functionare a ficatului si a unui sistem digestiv compromis. CFS si alte” boli misterioase” par a fi initiate de un stres acut, de la infectii, cum ar fi fungi (Candida), virusuri, bacterii, capuse , de la expuneri toxice si traume fizice sau mentale. Dar indiferent de cauza initiala, efectul  este scaderea radicalilor liberi  si inflamatia, care pune in miscare un ciclu de defectiune multi-sistemica.

PROGRAMEAZA-TE