IMUNITATE SI INFLAMATIE

Avem nevoie de inflamatie! Este un proces vital pe care corpul nostru il face atunci cand percepe un asa zis „invadator”, fie ca un agent patogen (bacterii, virusi sau fungi), fie ca pe un traumatism/taietura, sau fie ca pe o toxina.

Sistemului imun innascut este, in esenta, prima noastra linie de aparare.El este prezent  in structurile de bariera si anume in piele, intestin si  membranele respiratorii. Toate aceste structuri sunt “deschise” la mediul care ne inconjoara,ceea ce noi numim  “toleranta” la stimuli “normala”, astfel incat sistemul imunitar nu exagereaza inutil. Pe de alta parte, in cazul in care apare un „invadator” sau se intampla sa ne ranim, imunitatea innascuta ofera un raspuns rapid si non-specific.Imunitatea adaptiva,in schimb, este mai bine orientata si masurata.

Spre exemplu, luam cazul cu un politist si un hot, sistemul imunitar innascut poate fi asemanat cu politistul care este la lucru, imunitatea adaptiva este atunci cand inspectorul sef este numit in a lucra mai precis cu privire la caz!

Inflamatia devine o problema atunci cand, fie ca “toleranta” la stimuli normali scade si sistemul imunitar incepe montarea unui raspuns la stimuli inofensivi, iar inflamatia devine aberanta sau sistemul imunitar incepe sa atace propriile tesuturi, ca si cum ar fi straine. In acest context, corpul tau se lupta cu ceva – o infectie, o toxina, un alergen, un produs alimentar sau cu raspunsul la stres – si intr-un fel se redirectioneaza atacul pe articulatii, muschi, tiroida, intestin, piele sau, uneori, in tot organismul. Aceasta confuzie imunitara rezulta dintr-un fel de „mimetism molecular”(imitarea moleculelor daunatoare).

Cum localizam cauzele inflamatiei ascunse?

Medicina ne invata ca un dezechilibru imunitar are intotdeauna o predispozitie genetica si va aparea, in general, in contextul unuia sau mai multor factori declansatori:

 • consumul unei diete pro-inflamatoare
 • intolerante si alergii alimentare
 • infectii microbiene
 • dezechilibre hormonale
 • insuficiente nutritionale
 • expunerea la  xenobiotice

Programul Metabolic Balance® este un instrument foarte puternic atat  in reducerea acestor factori declansatori cat si in medierea lor.

Intestinul este invariabil primul punct la care ne gandim. Tractul digestiv este casa a  mii de miliarde de bacterii si aici este concentrata cea mai mare densitate de imunitatea innascuta (amintiti-va  de mecanismul nostru de aparare de prima linie) -receptorii din organism. Acesti receptori joaca un rol cheie in amorsarea sistemului imunitar si in gestionarea si intretinerea raspunsul nostru imunitar. Activarea lor nepotrivita duce la un raspuns al imunitatii innascute  si  la o hiper-stimulare, care este un raspuns inflamator trecator.

De aceea,ca si medic este foarte important sa afli istoricul pacientului in  detaliu si de a incerca sa descoperi acesti factori inflamatori unici pentru fiecare persoana ( diferite stiluri de viata, diferiti factori de mediu sau infectiosi )

Factori sau mediatori care pot cauza inflamatia

 • dieta proasta -cea mai mare parte  bazata pe zahar, faina rafinata, alimente procesate si grasimi inflamatorii, cum ar fi grasimile trans
 • stres
 • infectii ascunse sau cronice cu virusuri, bacterii,fungi( Candida), paraziti sau capuse, cum ar fi Borellia (ce da boala Lyme )
 • alergenii ascunsi din alimente(gluten) sau din mediu (praf,mucegai,etc)
 • toxine, cum ar fi mercur si pesticide

 

PROGRAMEAZA-TE